Συκαμιά - Σκάλα Συκαμιάς - Παραλία Κάγιας
- ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 3,2χλμ
- ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 1 ώρα και 10 λ.
- ΥΨΟΜΕΤΡΟ (min): 0 μ. (ανατολική ακτή Σκάλας) (max): 315 μ. (Συκαμιά)
- ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: 314μ
- ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ: Πλαγιές με ήπια κλίση, ρεματιές, κοίτη χειμάρρου, λιθόστρωτα μονοπάτια, αγροτικοί δρόμοι, παραλιακά τμήματα με δρόμο και μονοπάτι
- ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Καλλιεργούμενοι ελαιώνες, παραποτάμια βλάστηση, αγριολούλουδα, παράκτια βλάστηση
- ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λιθόστρωτο μονοπάτι «Αράπης», πεζούλες του ελαιώνα, ναΰδριο Παναγίας («Γοργόνα»), λαξευτή σαρκοφάγος, βάση της βίγλας
- ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ με ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ του Δικτύου: Κυκλική Διαδρομή από Συκαμιά προς χωριό Λεπέτυμνος, Χάλικα, Αγ. Άννα, (Κρήτα), Μαρόνια, Συκαμιά.
- ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ και ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ: Ασφαλτόδρομος στη Συκαμιά, Σκάλα Συκαμιάς και Κάγια Καφενεία και φαγητό: Συκαμιά, Σκάλα Συκαμιάς, παραλία Κάγιας. Κρήνες εκτός οικισμών: Πλατάνια (δυτική παραλία Σκάλας).
Με πετρόχτιστα σπίτια και στενά λιθόστρωτα, κλιμακωτά δρομάκια, όπου είναι αδύνατη η διέλευση αυτοκινήτων, η Συκαμιά έχει κηρυχθεί, από τους πρώτους στην Ελλάδα, Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός. Πατρίδα του λογοτέχνη Στράτη Μυριβήλη, που έγραψε το μυθιστόρημα «Η Παναγιά η Γοργόνα», όπου εξιστορεί την περιπέτεια και την εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων πάνω από το μικρό λιμανάκι, που έμελλε να γίνει η σημερινή Σκάλα Συκαμιάς. Η Διαδρομή για κατάβαση στη Σκάλα κινείται μέσα στον παραγωγικό ελαιώνα, πάνω στο παλιό λιθόστρωτο από λευκό μάρμαρο, που καλύπτει μεγάλα τμήματά της, ώσπου φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά. Μετά το λιμανάκι με το εκκλησάκι της Παναγιάς Γοργόνας και πάνω από τα βότσαλα, η Διαδρομή περνά το μικρό λόφο και καταλήγει στην κολυμβητική παραλία της Κάγιας.